torstai 21. toukokuuta 2009

tylsä - haasteeton - haastava - repivä - mahdoton

Työhön kuuluu ilmiöiden ja ihmisten arvioiminen sekä luokittelu. Omassa arkielämässä törmään jatkuvasti ilmiöihin, ihmissuhteisiin ja tehtäviin, jotka haluaisin myös arvioida ja luokitella omien valintojeni tueksi. Tiedättehän: mihin panostais, kehen panostais, mihin hassais rahansa tai vapaa-aikansa jne. Viime aikoina on valintojen tueksi syntynyt viisiportainen asteikko, jonka tuikkasin otsikkokenttään. Vaviskaa siis Nappikaupan lukijat - mullistava uusi Likert on syntynyt.

Itse asiassa tuo syntyi lievän punaviinipöhnän aikana, kun chattasin 10 vuoden takaa tutun "pojan" kanssa Naamakirjassa, joten ehkä hänetkin pitäisi kirjata asteikon tekijänoikeuksiin. Tuo poika oli kasvanut - ylläripylläri - kymmenellä vuodella, tullut lihaksikkaammaksi ja ansainnut tohtorin hatun jostain tekniikkaan liittyvästä. Kivaa, kun netin kautta on mahdollisuus löytää kohtuullisen helposti menneisyydestä hämärästi mieleen jääneitä ihmisiä.

Lähikuukausina olen pistänyt kaksi juttua mahdottomien koriin. On yllättävän ärsyttävän vaikeaa antaa tuollainen luokitus jollekin. Sitä olisi niin kiva ajatella, ettei mahdottomia asioita ole; on vaan haasteita, jotka meikäläinen kyllä selvittää. Ärsyttävää on sekin, että kun jonkin tuomitsee mahdottomaksi ja irroittaa siitä otteensa, se yleensä katoaa elämästä, ettei enää myöhemmin saa tietää, oliko oikeassa vai väärässä.

Tällaista.

Ei kommentteja: