lauantai 23. tammikuuta 2010

Into each life some rain must fall

Lämpömittari on -10 asteen alapuolella, vaikka kirkas kevätaurinko on porottanut siihen kohtisuoraan jo parin tunnin ajan. Sama aurinko paljastaa raadollisella julkeudellaan huonekalujen pölypinnoituksen ja syksyllä rästiinjääneen ikkunoiden pesun. Kevät on siis kovaa vauhtia tulossa ja Nappikaupan ylätunniste on taas ihanan ajankohtainen.

Kevätauringon tavoin maailmanlaajuinen finanssikriisi ja lama on paljastanut laajalle levinneet turhamaisuuden, kateuden, vihan, laiskuuden, ahneuden, ylensyönnin ja himon. Vaikka nousukausien tavoin laskukaudet kuuluvat talousjärjestelmiin yhtä keskeisesti kuin kriisit ihmisten elämiin, on moni nähtävästi ajatellut, että nousukausi jatkuu ikuisesti, asuntojen hinnat nousevat ikuisesti, korot laskevat jatkuvasti, pikavippejä ei tarvitse maksaa takaisin, kosteusvaurion voi peittää maalilla, hyvä työntekijä ei voi jäädä työttömäksi, lasten hankkiminen ei vaadi sitoutumista, ihmiset eivät valehtele, rikoksista ei jää kiinni, rahalla saa mitä vaan, pahuuden voi parantaa, kivaan ihmiseen voi luottaa jne.

Peruskouluissa pitäisi opettaa enemmän taloustietoa ja ikivanhoja epätieteellisiä viisauksia.

- Elämä opettaa. (You learn by living.)
- Sitä saa mitä tilaa. (You get what you pay for.)
- Niin makaa kuin petaa. (You reap what you sow.)
- Ei nähdä metsää puilta. (Can't see the forest from the trees.)
- Parempi aito vihollinen kuin epäaito ystävä. (Better the devil you know than the devil you don't.)
- Kaikki mikä kimaltelee ei ole kultaa. (All that glitters is not gold.)
- Mikä laulaen tulee, se viheltäen menee. (Easy come, easy go.)
- Ei ne suuret tulot vaan pienet menot. (A penny saved is a penny earned.)


Onneksi kesä tulee aina. Niin myös nousukaudet talouselämässä ja henkilökohtaisissa elämissä. Sananlaskuissa sateen jälkeen paistaa aurinko ja se paistaa myös risukasaan (Every dog has his day). Ja vaikka Muikkis onkin yrittänyt elää järkevästi ja samalla kuitenkin elämästä nauttien, kesää odotetaan täälläkin...

Ei kommentteja: