tiistai 28. lokakuuta 2008

Pum pum, Suomi puhuu

Suomessa paukkuu laajennettujen itsemurhien sarja. Kauhajoki syyskuussa. Oulu ja Porvoo lokakuussa. Toivottavasti tämä lista paikkakunnista ei enää jatku. Toisaalta, pelkään kyllä jatkuvan. Karmivalla tavalla mieleen on palautunut kahden kaverin isien itsemurhat 90-luvun laman ajalta.

Lama* ja kunnon kyynisyys ovat siis saapuneet Suomeen. Meikäläisen ajanlaskussa lama alkoi sunnuntaiaamuna 19.10.2008. Heräsin tuolloin pirteänä, keitin kahvia ja aloin lukea sähköisiä lehtiä. Positiivisia otsikoita sai etsimällä etsiä Oulun perhesurmasta ja talouskriisistä kertovien juttujen väleistä. Näpräsin tietokonetta asunnon kulmassa, jonka kahteen suuntaan osoittavista ikkunoista näkyi stereona tummanharmaa lokakuinen sade.

Sama meininki jatkuu edelleen. Ihmisten suunpielet osoittavat alaspäin ja otsarypyt syvenevät. Sataa hemmetisti ja pörssi sukeltaa. Sukeltakoon vaan, nyt on hyvä aika ostaa. Taantuminen ja masennus tekevät hyvää.

Yhteisössä selviää yleensä parhaiten toisten mielialoja ja käytöstä myötäilemällä, mutta siitä huolimatta ajattelin pitää hauskaa. Siis vähän salaa ja huonoa omaatuntoa tuntematta. Eilen meni koko ilta shoppailuun ja tänään ajattelin asentaa talvivalosarjat paikoilleen (huom. tässä kodissa ei siis käytetä jouluvaloja).

* Talouselämän puolella puhutaan toki vielä taantumasta.

Ei kommentteja: